onsdag den 8. oktober 2014

Video som værktøj til vidensformidling – grundlæggende visuel forståelse og mulighed for multimodal påvirkning

Jeg vil fortsætte i sporet og reflektere videre over video som medie til videnformidling. De erfaringer vi gjorde os med de første videooptagelser synliggjorde en anden udfordring. Selvom vi finpudsede det der blev sagt i videoen, var og er udtrykket i filmen med No, som jeg tog udgangspunkt i i sidste indlæg, stadig en smule statisk – et ”talking head”, som uanset hvor spændende indholdet er, godt kan virke en smule kedeligt. 3.21 minutter uden større visuel aktivitet, er simpelthen længe nok til at man taber en smule af sin koncentration. Klar til at eksperimentere videre gik vi i gang med et nyt projekt, hvor vi ville forsøge at få lidt mere liv i den visuelle del af formidlingen.

Denne gang havde jeg fornøjelsen af at arbejde sammen med en anden af vores ph.d. studerende Ida Marie Schröder, som arbejder med blandt andet aktør- netværksteori (Bruno Latour blandt andre) ud fra observationer af samarbejde på tværs af afdelinger og logikker i forskellige afdelinger i en organisation. Det kom der denne lille video ud af.




Perspektiv, komposition og bevægelse i billedet
For at undgå fladhed i det visuelle udtryk ville vi gerne optage Ida i en lidt mere aktiv situation. Vi overvejede forskellige scenarier, men det der virkede bedst var at optage videoen foran et whiteboard – ikke lige for, men lidt skråt fra siden, sådan at der opstod lidt dybde i billede. Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er noget tabt filminstruktørtalent, men rent intuitivt fungerede det bedre på denne måde og man taber ikke så hurtigt koncentrationen som ved en flad ensformig baggrund. Samtidig forsøgte vi at skabe en balance, hvor Ida fortalte stående ved tavlen, mens hun havde et tilpas aktivitetsniveau (pege på whiteboard, tegne nogle pile osv.). Det var en svær balance. Skrev hun for eksempelvis for meget var det tydeligt, at det nærvær man oplever når nogen taler til en forsvandt og man blev forvirret omkring, hvor man skulle rette fokus. En vigtig lektie var her at se de optagelser vi optog løbende, for dermed at kunne justere. Oplevelsen at se formidlingen gennem kameraet og live er markant forskellig og det jeg troede ville fungere, fungerede ikke nødvendigvis.

Slå på flere sanser samtidig
Noget af den feedback vi fik, var, at de tekstbokse vi havde sat ind i filmen med No faktisk virkede fint og var med til at forny koncentrationen og skærpe opmærksomheden omkring centrale pointer. Dette element ville vi derfor gerne bevare og eksperimentere videre med. I filmen lavede vi derfor igen tekstbokse med centrale pointer, selvom Ida både fortæller dem og pointerne illustreres gennem tegning af figurer på whiteboardet. Forhåbningen var at skabe en multimodal påvirkning, som rammer den studerende på forskellige måder. Altså en form for simultan udgave af når den studerende siger: ” kan du ikke lige forklare det igen?” ”eller ”kan du ikke lige give et eksempel?”. Jeg er lidt usikker på om det fungerer helt optimalt i denne film, men der er ingen tvivl om, at man i videoformatet helt sikkert bør overveje og eksperimentere med de muligheder der ligger i multimodaliteten.

Der er rigtig mange aspekter ved arbejdet med videomediet, men jeg tror, at jeg vil klappe hesten for denne omgang og vende tilbage senere med nogle flere betragtninger.

Som et lille kuriosum blev jeg præsenteret for denne video om Ignite Talks, som jeg egentlig synes er spændende i denne sammenhæng. De digitale medier påvirker vores måde at kommunikere på, når vi er på dem, men her kan man se et eksempel på, hvordan påvirkningen også rækker tilbage og skaber nogle nye spændende former for den kommunikation der foregår ansigt til ansigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar